.FILE 2G 3G 4G 5G
Karta över Arpanet, internets föregångare 1977
1978

Här blir internet INTE krypterat

Internet hade kunnat vara krypterat redan från början. Men amerikanska säkerhetstjänsten NSA tyckte inte att det var en särskilt bra idé.

Internet är länge en intern amerikansk angelägenhet för militär och utbildningsväsende. Nätverket Arpanet skapas 1969 på uppdrag av den amerikanska militären, men även universiteten i USA kopplas samman i nätverket. Själva tekniken som utgör dagens internet uppfinns 1974 av Vint Cerf och Robert Kahn. TCP- och IP-protokollet (TCP/IP) och gör det möjligt att snabbt skicka paket med information mellan anslutna datorer och nätverk, allting decentraliserat. Systemet bygger på att nätverken inte kontrollerar informationen som skickas och det är avgörande för framgången med internet.

Än i dag är det TCP/IP som bygger kommunikationen via internet. Men det hade mycket väl kunnat vara en annan variant av protokollet. 1978 – när Arpanet gått från att vara ett internt nätverk till att rymma en allmänhet – vill nämligen Vint Cerf och Robert Kahn att all kommunikation via internet ska krypteras.

Förslaget stöter på patrull. Amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA tycker inte att det är en bra idé att låta vem som helst skicka information som inte kan kontrolleras. Därförutom anses förslaget göra nätverket för tungt och att det skulle kräva för mycket datorkraft.

Vint Cerf har i intervjuer framfört att han än i dag önskar att han och Kahn hade drivit igenom förslaget. Somliga experter hävdar dock att en sådan lösning hade sett till att göra internet trögt och sannolikt lett till att en annan teknisk lösning fått fäste istället.

false
-