.FILE 2G 3G 4G 5G
1973

Maze War blir det första FPS-spelet – och går att spela via Arpanet

Maze War är först i sitt slag 1973. Inte bara är spelet det första FPS-spelet (first person shooter), utan sannolikt även det första där man kan spela mot varandra via två olika datorer.

Själva spelet, som i sin ursprungliga version konstrueras av Steve Colley på Nasa, är inte vidare komplicerat. Det heter Maze och är först bara en labyrint som man ska ta sig igenom. Det blir snabbt tråkigt. Hans kolleger föreslår då att man ska ha flera personer i labyrinten.

För att åstadkomma det krävs också flera datorer. Tidigare spel har använt multiplayerfunktionen antingen via samma dator eller via en stordator. Maze War fungerar via två hopkopplade datorer. När väl flera personer finns i labyrinten faller det sig naturligt att de även skjuter på varandra. Maze + War. Vinnaren är helt enkelt den som lyckas fälla sin motståndare. En succé är född: FPS-genren!

Det går snart också att spela via Arpanet, efter att en av medskaparna Greg Thompson, får plats hos JCR Lickliders labb på MIT. Ja, samma Licklider som först kläcker idén om internet!

1987 lanseras MIDIMaze till Atari ST, där man kunde spela upp till 16 spelare.

Kuriosa: Steve Colley jobbar senare med Nasas Mars rover, och säger sig ha haft nytta av 3D-utvecklingen i Maze War i det arbetet.

false
-