.FILE 2G 3G 4G 5G
Wingdings
1990-talet

Symboler som typsnitt med wingdings och dingbats

Innan emojier tar över det digitala landskapet med sina små lekfulla bildikoner. I en tid då Internet ännu är i sin barndom och MTV fortfarande visar musikvideor. Om du öppnar Microsoft Word idag så finns den ännu kvar där nästan längst ned på listan: typsnittet Wingdings. En gång ett populärkulturellt fenomen, nu närmast helt bortglömd.

Historien om Wingdings börjar redan för hundratals år sedan. När boktryckarkonsten knappt hunnit lära sig stava. Tryckare ärver då en tradition från munkar att rita små utsmyckningar för att fylla upp vitt utrymme, signalera slutet på ett kapitel eller bara av konstnärliga skäl. Dessa symboler börjar i början av 1900-talet att kallas för "dingbats". Ett ord vars ursprung fortfarande är okänt.

Mannen som bestämmer sig för att ta "dingbats" från tryckpressarna in i den moderna eran heter Hermann Zapf, en renommerad typograf, som i mitten av 1970-talet designar över 1000 olika symboler. International Typeface Corporation, ett amerikanskt typsnittsföretag, väljer av dem 360 stycken som de år 1978 släpper som ITC Zapf Dingbats - ett typsnitt som helt och hållet består av symboler. När Apple sju år senare lanserar sin skrivare LaserWriter har Steve Jobs valt typsnittet som en av standardtypsnitten. ITC Zapf Dingbats blir oerhört populär och får snabbt flera efterföljare.

Födelsen av Wingdings
Samma år som Apple släpper sin skrivare, 1985, skapar paret Charles Bigelow och Kris Holmes typsnittet Lucida som till en början innehåller en handfull olika symboler. Med åren inser de att det finns ett behov av att kunna använda ännu fler symboler - de skapar därmed de tre extra typsnitten Lucida Icons, Lucida Arrows och Lucida Stars år 1990. Det hinner knappt gå några månader innan Microsoft köper rättigheterna och kombinerar dem till ett enda typsnitt de kallar för "Wingdings". Namnet är en kombination av "dingbats" och "Windows". Redan samma år blir Wingdings en del av operativsystemet Windows och blir snart ett kulturellt fenomen.

Typsnittet uppfyller nämligen ett frustrerande behov. Internet har knappt hunnit födas. I dag är det lätt att hitta bilder online att kopiera och klistra in. Men i början av 1990-talet ser det väldigt annorlunda ut. Det är svårt att hitta bilder, filer är ofta för stora och tar mycket plats på den tidens små hårddiskar och de är ofta av dålig kvalitet. Teckensnitt som Wingdings blir en lösning genom att ge människor högkvalitativa, skalbara bilder som funkar bra ihop med text. År 1997 släpptes Webdings, en uppdaterad version av Wingdings gjord specifikt för internetanvändning.

Nu när högupplösta bilder blivit mer lättillgängliga på nätet och emojier gjort inträde så har Wingdings popularitet svalnat, och ses i dag som en relik från 90-talet.

false
-