.FILE 2G 3G 4G 5G
2012

Nu får emoji plats när Språkrådet listar nya svenska ord

På Språkrådets årliga lista på nyord kan man i oktober 2012 hitta "emoji" som ett av de utvalda orden som rådet tycker ska införlivas i svenska språket.

Språkrådet ansvarar för språkvården i Sverige och är Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik. De registrerar och har till uppgift att upplysa om nya ord och fraser i svenska språket. Sedan 1986 har Språkrådet, som då hette Svenska språknämnden, årligen publicerat en lista på nyord.

I nyordslistan tar de med ett litet urval av ord som blivit vanligare de senaste åren, och som säger något om samtiden. Orden behöver inte alltid vara så nya, det är mer att de blivit brett etablerade i allmänspråket och i medietexter som Språkrådet tar med dem. Eftersom nästan alla inlånade ord är engelska, lyfter de gärna fram lån från andra språk när sådana dyker upp (t.ex. kawaii, mukbang, poke).

nyordslistan som släpps i oktober 2012 hittas emoji med den kortfattade motiveringen:

emoji ökad användning: animerade symboler för att uttrycka känslor i elektronisk text. 2008. Smileyn har fyllt trettio år […] Det gula cirkelformade ansiktet dök upp som smiley på vissa tekniska plattformar. Och så småningom föddes emojin, den färgglada animerade smileyn. Dagens Nyheter 1 oktober 2012 [från japanskan via engelskan; sammansättning av 絵 (e) ’bild’ och 文字 (moji) ’tecken, bokstav’]

På frågan om hur man ska böja det nya ordet så svarar Språkrådet att emojier är en tänkbar böjning men även emoji, emojis och emojisar. Emojis är den mest frekventa formen. Rådet har ingen stark rekommendation för någon form men påpekar att det kan vara naturligare att inte använda s-plural för lånord som inte kommer från s-plural-språk som engelska och spanska.

false
-