.FILE 2G 3G 4G 5G
softbank emoji 1997
1997

Nu skapas världens första emojier

I november 1997 ser världens första emojier dagens ljus. Då släpper den japanska mobiltillverkaren SoftBank en ny telefon där användarna kan välja bland 90 olika symboler. Många av dem används fortfarande, om än i uppdaterade former.

Ordet emoji är japanska och är en sammansättning av 絵 (e) ’bild’ och 文字 (moji) ’tecken, bokstav’. Det har använts i japanskan ända sedan 1928. Länge ansågs japanen Shigetaka Kurita vara de digitala emojiernas skapare men efter en del efterforskningsarbete går Emojipedia under 2019 ut och klargör att det var SoftBank som var först.

De allra första emojierna påminner mycket om wingdings till utseendet. Den stora skillnaden – och fördelen – med emojier är att de inte kräver ett eget typsnitt utan kan användas direkt i en text, lika enkelt som bokstäver. Här kan  du  se några av de allra första emojierna och hur de ser ut idag:

Någon omedelbar succé blir det inte för de nya symbolerna, troligen för att telefonen de finns på inte blir någon försäljningsframgång. Eftersom den nya mobilen är den enda med stöd för emojierna krävs det att den man sms:ar med har en likadan telefonmodell. Det ska dock inte dröja länge innan ovan nämnda Shigetaka Kurita ändrar på det. Mer om det in nästa tidslinjepunkt.

Världens första emojier.

false
-