.FILE 2G 3G 4G 5G
Skärmbild av webbplatsen Emojipedia.
2013

Emojierna får ett eget lexikon

Jeremy Burge skapar sajten Emojipedia, ett digitalt lexikon för emojier som snart blir den främsta destinationen för nyfikna att lära sig mer om de uttrycksfulla bildtecknen.

Emojipedia har kallats för världens främsta resurs om emojier. Här dokumenteras varenda emoji som finns i standarden Unicode samt deras betydelse.

Så här beskriver webbplatsens skapare Jeremy Burge det hela i en intervju med tidningen Business Insider:

Det är Wikipedia för emojis, eller som jag säger till mina morföräldrar: det är ett lexikon för glada figurer.

Jeremy Burge kommer ursprungligen från Melbourne i Australien och arbetade i över tio år som webbkonsult. Framförallt arbetade han för universitet där hans uppgift var att förbättra användarvänligheten för deras program och se över skolornas närvaro på sociala medier.

Idén till Emojipedia dyker upp år 2013, när Apple presenterar IOS 6, den senaste uppdateringen av deras operativsystem för mobiltelefonen Iphone. Bland systemets nya funktioner brukar det alltid finnas ett antal nya emojier, men Apple berättar inte vilka de nya emojierna är. Jeremy Burge köper domänen Emojipedia.org den 14 juli samma år, på sin födelsedag.

Jeremy Burge berättar hur Emojipedia skapades.

Första året är det ett relativt blygsamt projekt för Jeremy. Men i början av 2014 börjar webbplatsen plötsligt krascha. Besökarna har på kort tid gått från tusentals till hundratusentals. Anledningen är att webbplatsen har publicerat utkasten till Unicode 7 – och de nya emojier som den innehåller. Alla nyhetssajter har därför börjat länka till Emojipedia.

Vid den tiden har Jeremy Burge hunnit flytta till London, men Emojipedia är fortfarande bara en hobby. I mitten av 2015 tar han steget att säga upp sig från sitt konsultjobb för att börja arbeta på heltid med Emojipedia. I december samma år blir Jeremy Burge dessutom en officiell medlem av Unicode Emoji Subcommittee – den grupp som bestämmer vilka nya emojier som ska läggas till standarden.

Idag drar Emojipedia in hundratusentals dollar per år i annonsintäkter och har ett besökarantal som årligen ligger på över 100 miljoner. Sajten har även vuxit och blivit både en blogg med emojirelaterade inlägg, ett nyhetsbrev och en podd vid namn Emoji Wrap.

false
-