.FILE 2G 3G 4G 5G
2013

Emojierna får ett digitalt lexikon

Jeremy Burge skapar år 2013 sajten Emojipedia, ett digitalt lexikon för emojier som snart blir den främsta destinationen för miljoner utvecklare och emoji-nyfikna att lära sig mer om de uttrycksfulla bildtecknen.

Emojipedia har kallats för världens främsta resurs om emojier och dokumenterar varenda emoji som finns i standarden Unicode och deras betydelse.

Det är Wikipedia för emojis, eller, som jag säger till mina morföräldrar: det är ett lexikon för glada figurer, förklarar skaparen Jeremy Burge i en intervju med Business Insider.

Jeremy Burge kommer ursprungligen från Melbourne, Australien, och arbetade i över tio år som webbkonsult, framförallt för universitet där hans uppgift var att förbättra användarvänligheten för deras program och se över skolornas social media närvaro. Idén till Emojipedia dyker upp år 2013 när Apple släpper iOS 6, den senaste uppdateringen av deras operativsystem för Iphone, men inte berättar vilka nya emojier som den släpps med. Jeremy köper domänen Emojipedia.org den 14 juli samma år, på sin födelsedag.

Första året är det ett relativt blygsamt projekt för Jeremy. Men i början av 2014 börjar sajten plötsligt krascha. Sajtens besökare har från en dag till en annan växt från tusentals till hundratusentals. Anledningen är publiceringen av utkasten till Unicode 7 och emojierna som den innehåller, bland annat pekfinger-emojin. Alla nyhetssajter har börjat länka till Emojipedia.

Vid den tiden har Jeremy Burge hunnit flytta till London men Emojipedia är fortfarande bara en hobby. I mitten av 2015 tar han steget att säga upp sig från sitt konsultjobb och börjar arbeta på heltid med emojisajten. I december samma år blir dessutom Jeremy Burge en officiell medlem av Unicode Emoji Subcommittee, den grupp som bestämmer vilka emojier som ska läggas till i standarden.

I dag drar Emojipedia in hundratusentals dollar per år i annonsintäkter med ett besökarantal som årligen ligger på över hundratals miljoner. Sajten har även växt till en blogg med emojirelaterade inlägg, ett nyhetsbrev och en podcast vid namn Emoji Wrap.

false
-