.FILE 2G 3G 4G 5G
Finlands nationella emojis
2015

Finland först med egna emojier

Tom of Finland, bastubadare, en headbangande hårdrockare och mobiltelefonen Nokia 3310 blir alla tillgängliga som emojis när Finlands utrikesdepartement är först i världen med att lansera egna nationella emojis.

"Emoji används särskilt av unga människor och de har revolutionerat vår kommunikation på samma sätt som till exempel sms. Med emoji kan man kommunicera med bilder i stället för ord och det passar ju finländarna", säger Petra Theman, chef för finska UD:s enhet för offentlig diplomati, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt rör det sig om över 60 olika bilder som kan laddas ned från utrikesdepartementets turistsajt ThisisFINLAND eller via App Store och Google Play.

Några emojier för midsommarstänger och dalahästar är dock bara att glömma.

"Vi tycker att det här är en ganska rolig idé som de har lanserat men vi har inga planer på att göra en svensk motsvarighet av detta i nuläget", säger Gabriel Wernstedt, kommunikatör på svenska utrikesdepartementet till SvD.

Swemojis
Helt utan svenska emojier blir vi inte. Digitalbyrån Wehay bestämmer sig nämligen för att de inte vill vara sämre än Finland och skapar just egna svenska emojier. Därför lanserar de i oktober 2016 vad de kallar för Swemojis.

Totalt är det 78 bilder som släpps på svenska företeelser och symboler, med svenska klassiker som Kalles kaviar, midsommar, köttbullar och Systembolaget! För att kunna använda dem behöver man dock ladda ned en app via App Store eller Google Play, vilket kostar tjugo kronor.

Swemojis
Källa: Swemojis.com / WEHAY

Problemet med både de finska emojierna och digitalbyråns bidrag är att ingen av dem är med i Unicode, de är inte standardiserade. Om man vill skicka en Tom of Finland-emoji till en vän så måste man skicka det som en bild, och inte som en emoji.

false
-