.FILE 2G 3G 4G 5G
2014

Klart för en egen emoji-dag!

Jeremy Burge, grundaren av Emojipedia, skapar högtiden World Emoji Day som hålls den 17 juli varje år. Valet av datum görs efter hur kalenderemojin ser ut på Iphones.

Den London-baserade grundaren av Emojipedia, Jeremy Burge, lanserar år 2014 World Emoji Day. Han väljer 17 juli som dag baserat på hur kalender-emojin ser ut på Iphones. Apple i sin tur hade valt just det datumet för sin emoji då det var dagen som kalenderprogrammet Ical för Mac annonserades på MacWorld Expo år 2002.

Eftersom emojin i Unicode-standarden bara beskrivs som en kalender, utan något specifikt datum, har olika tjänster valt olika datum för sina egna versioner. Twitter har exempelvis den 21 mars på sin kalender-emoji som står för dagen som Twitter grundades. Google bestämmer sig år 2016 för att ändra sin kalender-emoji på sina plattformar, Android, Gmail, så att den också framställer 17 juli - precis som Apple.

Sprida glädjen av emojier
Syftet med World Emoji Day är enligt Jeremy Burge att främja användningen av emojier och sprida den glädje de ger till alla omkring oss. Dagen används ofta av företag för att lansera allt möjligt emoji-relaterat. Apple har som vana att annonsera sina nya emojier på just World Emoji Day.

År 2017 lyses Empire State Building dagen till ära upp i gult medan filmbolaget Sony Pictures firar World Emoji Day med att anordna ett rekordförsök i Dubai med den största samlingen av människor klädda som emojier. Guinness Rekordbok godkänner rekordet ett par dagar senare.

false
-