.FILE 2G 3G 4G 5G
Emojier och brottslighet
2015

Nu tolkar domstolar emojier

Antalet fall runt om i världen börjar öka där domstolar behöver tolka innebörden av emojier och snart börjar jurister slå larm.

Jurister larmar för svårigheterna att tolka emojier i rättegångar eftersom deras innebörd ofta går isär och är kulturellt betingade. Allt oftare behöver domstolar runt om i världen tolka innebörden av emojier i fall om ofredande, olaga hot, förtal och affärsöverenskommelser.

I USA polisanmäls i december 2016 en 12-åring från Fairfax, Virginia, efter att hon postar ett meddelande på Instagram som innehåller pistol, bomb och kniv-emojier. Det tolkas som ett hot mot skolan. Flickans familj säger att hon skickade meddelandet som en respons på att ha blivit mobbad. Totalt 14 fall rapporteras i USA för år 2015 där domstolar behövt tolka innebörden av emojier. Två år senare är antalet fall uppe i 33 stycken.

Olaga hot
I Sverige är det vanligast att emojier dyker upp i fall rörande olaga hat. En man förbjuds bland annat att skickar emojier till en ex-flickvän som han förföljt och trakasserat medan en ungdom i gymnasieåldern tas in för förhör efter att ha postat ett hot på sociala mediet Snapchat: "Skottlosning i Fredrika gymnasium imorn akta er", tillsammans med två emojier föreställande en kanonkula och en pistol.

Ett översättningsföretag i England försöker lösa detta genom att annonsera efter en emoji-tolk och anställer några månader senare världens första emoji-specialist.

false

-