.FILE 2G 3G 4G 5G
Emoji i Svenska Akademiens ordlista
2015

Erkännandet ett faktum när 😂 blir årets ord – och emoji når SAOL

I den fjortonde utgåvan av Svenska Akademiens ordlista läggs slutligen “emoji” till i listan. Samtidigt blir en emoji utvald till Årets ord av Oxford Dictionaries.

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är en ordlista som ges ut av Svenska Akademien sedan 1874. När den fjortonde utgåvan av SAOL släpps i april 2015 så delar nyordet emoji nu officiellt plats i det svenska språket tillsammans med över 126 000 andra uppslagsord.

Språkrådet hänvisar till SAOL när de besvarar en tweet om hur de rekommenderar att man böjer ordet på svenska.


Oxford Dictionaries utnämner årets ord
I England så vinner emojin "Face with Tears of Joy" titeln som "Årets ord" – det är första gången ett icke-ord får den äran. Oxford Dictionaries motiverar beslutet med att emojin "best reflected the ethos, mood, and preoccupations of 2015." Att det blir just "Face with Tears of Joy" av alla emojier är för att det är den mest använda emojin i världen. Ordboken hänvisar även till en undersökning de gjort tillsammans med Swiftkey som visar att bara i Storbritannien så utgjorde "Face With Years of Joy" hela 20% av alla emojier som skickades år 2015.

Emojin ifråga toppar fortfarande listan över världens mest använda emojier - vilket går att följa bl.a. på sajten Emojitracker. Det är en hemsida lanserad 2013 av amerikanen Matthew Rothenberg, som i realtid räknar alla tweets som skrivs och innehåller en emoji. Den klara vinnaren som den mest tweetade emojin är, just nu åtminstone, "Face With Tears of Joy", med ett försprång på över 1 miljard.

false
-