.FILE 2G 3G 4G 5G
2008

Emojier i Iphone – bara för japaner

Apple släpper en ny version av sitt operativsystem till Iphone och har då byggt in stöd för emojier, men bara japanska mobilanvändare har tillgång till själva tangentbordet med figurerna.

Även fast smartmobilen Iphone, som lanseras 2007 av Apple, har tagit stora delar av världen med storm så har den inte blivit en lika stor försäljningssuccé i Japan. En av anledningarna som anges för det bristande intresset är avsaknaden av de uttrycksfulla små figurerna som blivit oerhört populära hos de japanska mobilanvändarna.

Så när Apple år 2008 släpper uppgraderingen iOS 2.2 av sitt operativsystem till Iphone har de byggt in stöd för emojier, men endast för japanska användare. Dessutom endast kunder som använder sig av japanska mobiloperatören SoftBank.

För alla andra ägare av Iphone som är nyfikna på dessa nya ikoner så krävs det först att de gör en så kallad jailbreak, ett hack som öppnar upp möjligheter att redigera sin mobiltelefon på sätt som tillverkaren annars satt stopp för. Senare börjar det släppas appar som gör det möjligt att låsa upp emoji-tangentbordet utan att behöva hacka mobilen. På så sätt får många tillgång till denna japanska kuriosa och därmed börjar sprida dem vidare till resten av världen.

false
-