.FILE 2G 3G 4G 5G
2018

Apple, Microsoft och Google hoppar på vattenpistoltrenden

Efter många fram och tillbaka bestämmer sig slutligen alla större mobiltillverkare och tjänster för att pistol-emojin ska se ut som en leksakspistol, inte en realistisk revolver.

Året är 2013 och nu har alla större tjänster släppt sina egna emojiset - Apple, Google, Microsoft, Samsung men även Facebook och Twitter har designat emojier för just sina plattformar. Det blir då tydligt att en standard inte nödvändigtvis inte har sina kryphål.

Hur Unicode fungerar
I Unicode-standarden som emojier är en del av så finns det inga designregler för hur en emoji ska se ut. Det enda som står är en kod och en väldigt kort beskrivning, t.ex. "Thinking Face". Utifrån det är det upp till tjänsterna själva att välja hur just deras versioner av emojierna ska se ut. En konsekvens av detta är att en emoji kan se olika ut beroende på vilken plattform eller tjänst man använder vilket har orsakat en del missförstånd genom åren, men den emoji som orsakat mest kontrovers är pistol-emojin.

Från början visar alla, förutom Microsoft, emojin som en realistisk pistol eller revolver. Detta ändras när Apple sommaren 2016 meddelar att i uppdateringen iOS 10 till deras iPhone så byter deras pistol-emoji utseende från en realistisk revolver till en vattenpistol. En dag senare bestämmer sig dessutom Microsoft, med sin senaste uppdatering till Windows 10, att ändra utseendet på deras pistol-emoji från en leksakspistol till en realistisk revolver. Detta innebär att om du skickar en vattenpistol från en iPhone så ser en Samsung-användare en realistisk pistol.

Vattenpistolen blir norm
För många är detta mest en lustig misskommunikation men när emojier allt oftare dyker upp rättsfall så börjar allt fler flagga för att det här är ett verkligt problem. En efter en av företagen börjar därför att följa i Apples spår och 2018 blir året då alla större tjänster meddelar att de kommer byta utseende på sina pistol-emojier till vattenpistoler.

Emojipedia - Pistol-emojin

Källa: Emojipedia

false
-