.FILE 2G 3G 4G 5G
Hand som håller i en smartphone, på skärmen syns emojis.
2019

Alla ska med när "alfabetet" växer

Äntligen blir emojier lite mer inkluderande. När Unicode utökar alfabetet med uttrycksfulla symboler till att innehålla över 3000 emojier så är några av nykomlingarna symboler för funktionshindrade, menstruation och etniskt representerade par.

Unicode har länge fått kritik för att inte ha inkluderande emojier, länge saknades t.ex. olika hudtoner och symboler för samkönade par. Därför är det inte så konstigt när detta släpp framförallt innehåller emojier som rör just representation. Från och med nu går det exempelvis att skapa hålla hand-emojier där paret är av olika etnicitet och/eller kön.

Funktionshinder och menstruation
Alla kan föreslå nya emojier till Unicode och för ett par år sedan höll den ideella organisationen Plan International en omröstning för att ge förslag på en emoji som skulle representera menstruation. Unicode röstade ned det vinnande förslaget, istället kommer kompromissen i år i form av en emoji föreställandes en droppe blod.

På samma sätt föreslog Apple ifjol ett antal emojier som skulle kunna användas för att representera olika former av funktionshinder. Dessa införlivas nu officiellt och föreställer bl.a. en ledhund, teckenspråk och en person i rullstol.

Förutom att emojier blivit mer inkluderande så har vi också fått lite andra nya symboler att skicka varandra, som sengångare, falafel, våffla, skunk och en sari.

Över 3000 emojier
I och med uppdateringen så finns det idag (februari 2019) 3,019 emojier i standarden. Men det betyder inte vi får tillgång till dem direkt. Det är upp till företag som Apple, Google och Facebook att lägga till dem själva i sina tjänster, vilket oftast sker på hösten.

false
-