.FILE 2G 3G 4G 5G
2013

Boken 438 dagar släpps i emojiversion – och fler gör samma sak

Journalisten Martin Schibbye sammanfattar sin tid tillsammans med fotografen Johan Persson som fängslade i Etiopien med enbart emojier i en uppmärksammad tweet.

I 438 dagar sitter journalisten Martin Schibbye tillsammans med fotografen Johan Persson fängslade i Etiopien. Efter att de blivit frisläppta släpper de boken "438 dagar" om deras tid i fångenskap. I samband med släppet sammanfattar Martin Schibbye boken med enbart emojier i en tweet den 7 oktober 2013:


Konst tar form på Twitter
Att sammanfatta konst och romaner till emojier har vid tiden börjat bli en trend på Twitter. Den 25 januari 2013 läggs ett inlägg upp på Tumblr av användaren ladiesupfront med fyra skärmdumpar från iPhone på textmeddelanden från en vän som försöker återskapa konstnärliga mästerverk med hjälp av emojier.

Ett par veckor senare upptäcks bilderna av den Brooklyn-baserade artisten Man Bartlett som inspireras att skapa hashtagen #EmojiArtHistory på Twitter för omtolkningar av berömda konstverk i historien genom att endast använda emojier. Den första tweet han lägger upp med hashtagen innehåller emojier av en man och en pistol för att representera Chris Burden’s ökända konceptuella performance verk "Shoot" från 1971.

Böcker i 140 tecken
Året efter lanserar förlaget Random House den 1 augusti 2014 hashtagen #emojireads för att publicera superkorta sammanfattningar av kända romaner - med endast emojier. En som senare hoppar på utmaningen är skådespelaren Kyle MacLachlan, som lägger upp en tweet med emojier som beskriver handlingen i Frank Herberts science fiction-klassiker Dune:


Kyle MacLachlan spelade själv huvudrollen i David Lynch filmatisering från 1984 av boken.

false

-