.FILE 2G 3G 4G 5G
skärmdump av bokus.com och boo.com
1997

Kajsa Leander går i bräschen med Bokus – och Boo.com

Hon har kallats dotcom-drottning och high tech Lady McBeth. Kajsa Leander var med och skapade en av de största IT-satsningarna inom e-handel, Boo.com, som slutade i brutal konkurs som blev en symbol för hela IT-bubblan.

Redan 1997 är Kajsa Leander med och grundar Bokus.com som ska komma att förändra svenskarnas sätt att köpa böcker. Projektet är lyckosamt och bara något år senare säljs Bokus vidare till KF-koncernen. Strax därefter påbörjar Kajsa och hennes kompanjon Ernst Malmgren arbetet med att skapa en stor e-handelsplats för mode och kläder. De nya så kallade dotcom-bolagen är glödheta bland investerare och paret lyckas dra in hela 1,4 miljarder kronor i riskkapital. Pengarna satsar de på att skapa en butik på nätet som ska lanseras över hela världen samtidigt.

Det satsar på nya tekniska innovationer,  genom tredimensionella provdockor ska man till exempel kunna se kläderna i 360 graders vinkel, med möjlighet att zooma in och ut på materialen. Den tredje november 1999 lanseras Boo.com men floppar snabbt. Marknaden är inte mogen för att handla kläder på nätet och tekniken allt för bristfällig. Tidens långsamma modemuppkopplingar gör att de flesta svenskar inte ens lyckas ladda sidan. Boo.com går i konkurs sju månader senare.

false
-