.FILE 2G 3G 4G 5G
Ada Lovelace, matematikgeniet som skapade den första algoritmen.
1842

Matematikgeniet Ada Lovelace skapar den första algoritmen

Ada Lovelace föddes in i den engelska societeten och var inte precis predestinerad att bli matematiker. Men det blev hon. Och mer därtill.

Ada Lovelace föddes in i den engelska societeten och var inte precis predestinerad att bli matematiker. Men det blev hon, och mer därtill. Adas mamma, Anne Byron, uppmuntrade tidigt dotterns intresse för matematik och logik, i syfte att kunskapen skulle fungera som motvikt till den utlevande fadern Lord Byron, känd poet och äventyrare. När Ada Lovelace som 17-åring mötte ingenjören Charles Babbage kunde de kombinera sina intressen.

Babbage hade tagit fram mekaniska räknemaskiner och Ada Lovelace blev intresserad av dem. Hon skapade en komplett algoritm till att lösa ett matematiskt program, som fanns bifogad i en anteckning till en översättning. Men eftersom ingen av maskinerna Babbage konstruerade någonsin blev färdigställda testades den aldrig i praktiken. Men likväl anses hennes algoritmer vara världens första (något som uppmärksammades först 1953), och Babbage kallas emellanåt för datorernas fader.

Förutsåg artificiell intelligens

Ada Lovelace skrev också det första inlägget om vad som nu kallas för artifici­ell intelli­gens. Hon förutsåg också att framtidens datorer inte bara kunna programmeras för att räkna, utan även skriva, rita och skapa musik.

Ada Lovelace dog 36 år gammal, 1852. Hon har i modern tid bland annat firats av Google och gett namn till ett programmeringsspråk (Ada). Du kan läsa mer om dagens algoritmer och hur de fungerar på Internetkunskap.se.

Ny Teknik: Ada Lovelace – pionjären som såg datorernas framtid

false
-