.FILE 2G 3G 4G 5G
Porträtt av Karen Sparck.
2007

Karen Spärck Jones: "Datavetenskap är för viktigt för att lämnas till männen"

AI-forskningen har länge varit kraftigt mansdominerad, precis som många andra områden inom teknik. Men självklart har det funnits – och finns – många kvinnor som gjort banbrytande och viktiga bidrag till forskningen om AI.

Här är några av de kvinnor som gjort stora bidrag till AI-forskningens område:

Karen Spärck Jones (1935–2007): Karen Spärck Jones var en pionjär inom naturlig språkbehandling, en viktig del av AI som handlar om hur datorer kan förstå och svara på mänskligt språk. Hennes arbete ligger till grund för hur moderna sökmotorer fungerar. I en intervju från 2007 formulerade hon den numera välkända devisen "Computing is too important to be left to men".

Rosalind Picard (1962-): Rosalind Picard anses av många ha grundat affektiv datavetenskap i och med sin bok Affective Computing från 1997. Picard hade utvecklat teknik som gör att datorer kan känna igen och reagera på mänskliga känslor, till exempel genom att analysera ansiktsuttryck, tonläge eller kroppens fysiologiska signaler som hjärtslag och svettningar. Hennes arbete är betydelsefullt eftersom det gör att datorer och tekniska system kan förstå våra känslor bättre. Det förbättrar interaktionen mellan människor och maskiner och kan bland annat användas inom sjukvården för att bättre övervaka patienters välmående.

Daphne Koller (1968-): Daphne Koller är en av grundarna av Coursera, en plattform för onlinekurser. Hon har också gjort betydande bidrag till maskininlärning och dess tillämpning inom biologi och medicin. Hon har också varit en professor vid Stanford University och hennes arbete har hjälpt till att forma många av de metoder som används inom AI idag.

Porträtt av Daphne Koller som talar. (CC BY 2.0, Collision Conf from Toronto, Canada - VJR15516)
Daphne Koller. Bild från Wikipedia.

Timnit Gebru (1982-): Timnit Gebru är känd för sitt arbete med att belysa och bekämpa fördomar och partiskhet (så kallad bias) inom AI-system. Hennes forskning har visat hur vissa AI-system kan vara orättvisa och diskriminerande mot olika grupper. Hon är därför en viktig röst för att skapa mer rättvisa och inkluderande AI-teknologier.

Porträtt av Timnit Gebru som talar. (CC BY 2.0)
Timnit Gebru. Bild från Wikipedia.
false
-