.FILE 2G 3G 4G 5G
1994

Z Mag@zine

Tidningen Z startas redan 1987 och är från början en satirisk humortidning. 1994 byter den namn till Z Mag@zine och börjar publicera mer it-relaterade nyheter, och är också en av de första svenska tidningarna att starta en webbplats

Redaktionen lyckas fixa domännamnet zine.se, så att deras mejladresser matchar tidningens nya namn. Den allra första versionen av webbplatsen är huvudsakligen en länklista med tips på andra ställen att surfa till.

Journalisten Mattias Hansson är "den nya" tidningens chefredaktör. Erik Hörnfeldt (som intervjuas av Internetmuseum i klippet ovan) är redaktionschef. Underrubriken är "Guide till den digitala revolutionen", detta i en tid när få personer ens hört talas om internet och bara ett fåtal äger ett modem. På Mattias Hanssons hemsida finns några av omslagen sparade.

I en intervju med tidningen Chef berättar han om hur tidningen läggs ner. Det meddelas via Ekot i radion ett år efter att Jan Stenbeck lovat att tidningen ska få tre år på sig:

– Det var typiskt Stenbeck. Han tyckte att det var en kul grej att ställa oss inför fullbordat faktum. Han satt väl med sina hangarounds på Lallerstedts krog och garvade. De visste att redaktionen alltid lyssnade på Ekot på eftermiddagarna. Efter det var det bara att knalla upp till Skeppsbron 18 och förhandla om avgångsvederlag, säger Mattias Hansson till Chef.

false
-