.FILE 2G 3G 4G 5G
1989

World Wide Web skapas – nu kan internet bli en publiksuccé

Tim Berners-Lee skapar under året det som ska bli World Wide Web - det första systemet för att enkelt länka till och mellan saker, som dessutom är fritt och gratis att använda.

 Vad är World Wide Web?

World Wide Web, eller kort och gott Webben som vi kallar det i Sverige, är ett system för att visa och länka mellan innehåll på internet. Det innebär dels att alla webbplatser eller dokument har en adress, en URL, som talar om hur man hittar dit och dels ett system för hur webbläsare kan läsa och visa innehåll.

Idag låter det självklart, men innan webben fanns det nästan inga system för att enkelt länka till och mellan saker. Allt låg spritt utan samordning. Att surfa på internet var det alltså inte tal om förrän Tim Berners-Lee kommer in i bilden. Först med World Wide Web blir det också möjligt att visa både foton, film och ljud.

Här har ni datorn som Tim Berners Lee använde till världens första webbserver. (CC BY-SA 3.0)

WWW skapas på forskningscentrumet CERN

Under 1989 skapar han den första webbplatsen, för forskningscentrumet CERN i Schweiz där WWW skapats. Men först 6 augusti 1991 gör Tim sajten och webben tillgänglig för alla genom att posta inlägg om sin skapelse på offentliga nyhetsgrupper. Den första hemsidan finns fortfarande kvar i samma utformning. Besök själv: info.cern.ch

Tim Berners-Lee utvecklar också den första webbläsaren, som gör det möjligt att surfa runt mellan de fåtal sidor som finns. Och så skapar han den första webbservern, samt första upplagan av HTML  "Hyper Text Markup Language" – som ju är det språk som webbsidor skrivs med.

Webben släpps fri – en viktig milstolpe

En viktig händelse, som på allvar får fart på webbens spridning, inträffar i april 1993. Då beslutar Cern att släppa rättigheterna till World Wide Web fria. Därmed kan systemet spridas över hela världen och det internet vi känner i dag blir till.

Det skadar inte heller att webbläsaren Mosaic – som kan visa bilder! – släpps samma år.

1994 flyttar Tim Berners-Lee till MIT i USA och grundar där the World Wide Web Consortium (W3C), som är en internationell organisation som främjar en öppen webb. Han leder fortfarande organisationen.


Kuriosa:
1. Tim skapar alltså webben från Cern. Ingången till hans kontorsbyggnad ligger i Schweiz, men hans kontorsrum ligger faktiskt innanför den franska gränsen. Så i vilket land skapades då world wide web? Det tvistas det fortfarande om.

2. Den så kallade "Internaut day" firar den 23 augusti varje år webbens födelse. Det verkar dock inte hänt något särskilt just den dagen, men det är roligt att fira!

false
-