Wingdings och Dingbats – symboler som typsnitt
Om du öppnar Microsoft Word idag finns typsnittet Wingdings fortfarande kvar där – en gång ett populärkulturellt fenomen men nu nästan helt bortglömt. De lekfulla bildikonerna hade sin plats när MTV fortfarande visade musikvideor.
Historien om Wingdings börjar för hundratals år sedan, när boktryckarkonsten knappt hunnit lära sig stava. Tryckare ärver då en tradition från klostrens munkar att rita små utsmyckningar i texten för att fylla upp tomt utrymme, signalera slutet på ett kapitel eller bara av konstnärliga skäl. Dessa symboler börjar i början av 1900-talet att kallas för "Dingbats". Ett ord vars ursprung fortfarande är okänt.
Mannen som bestämmer sig för att ta "Dingbats" från tryckpressarna in i den moderna tiden heter Hermann Zapf, en renommerad typograf som i mitten av 1970-talet designar över 1 000 olika symboler. Det amerikanska typsnittsföretaget International Typeface Corporation väljer ut 360 stycken som de år 1978 släpper som ITC Zapf Dingbats – ett typsnitt som helt och hållet består av symboler.
När Apple sju år senare lanserar sin skrivare LaserWriter har företagets vd Steve Jobs valt ITC Zapf Dingbats som ett av standardtypsnitten. Dingbats blir oerhört populärt och får snabbt flera efterföljare.
Födelsen av Wingdings
Samma år som Apple släpper sin skrivare, 1985, skapar paret Charles Bigelow och Kris Holmes typsnittet Lucida som till en början innehåller en handfull olika symboler. Med åren inser de att det finns ett behov av att kunna använda ännu fler symboler – de skapar de tre extra typsnitten Lucida Icons, Lucida Arrows och Lucida Stars år 1990. Det hinner knappt gå några månader innan datorföretaget Microsoft köper rättigheterna och kombinerar dem till ett enda typsnitt som de kallar för "Wingdings". Namnet är en kombination av "dingbats" och "Windows". Redan samma år blir Wingdings en del av operativsystemet Windows och blir snart ett kulturellt fenomen.
Typsnittet fyller nämligen ett stort behov. I dag är det lätt att hitta bilder på nätet att kopiera och klistra in, men i början av 1990-talet ser det väldigt annorlunda ut. Internet har knappt hunnit födas. Det är svårt att hitta bilder, filer är ofta för stora för att lagras i mängd på den tidens små hårddiskar och de är ofta av dålig kvalitet. Typsnitt som Wingdings blir en lösning genom att ge människor högkvalitativa, skalbara bilder som funkar bra ihop med text. År 1997 släpps Webdings, en uppdaterad version av Wingdings gjord särskilt för att användas på internet.
Nu när högupplösta bilder blivit mer lättillgängliga på nätet och emojier gjort inträde så har Wingdings popularitet svalnat. Idag ses typsnittet mest som en relik från 90-talet.