.FILE 2G 3G 4G 5G
2009

Whatsapp lanseras – nu kan mobilanvändare messa gratis

Under 00-talet är SMS det vanligaste sättet att skicka textmeddelanden via mobilen, men varje SMS kostar pengar att skicka. Whatsapp gör det gratis att skicka likadana meddelanden över internet istället.

Det kan kosta allt från några ören till flera kronor att skicka ett enda SMS-meddelande med hjälp av mobilen på 00-talet. I många länder är SMS-taxan mycket högre än i Sverige, och när smartphonen blir populär i slutet på 00-talet är det många som försöker hitta på nya sätt att skicka meddelanden billigt över internet istället.

Appen Whatsapp lanseras år 2009 som ett alternativ till SMS-meddelanden och blir snabbt populär bland unga användare som vill skicka många meddelanden varje dag, utan att behöva betala massor för det. Konton på Whatsapp skapas med hjälp av mobilnummer snarare än e-postadress, och kopplingen till mobilens inbyggda adressbok gör det enkelt att börja använda Whatsapp istället för SMS för de användare som installerar appen.

År 2013 har man 400 miljoner aktiva användare, men kostnaderna för att driva servrar som kan hantera all den trafik som meddelandena genererar blir svårhanterliga för en tjänst som vill vara en gratistjänst, så år 2014 blir man uppköpta av Facebook för 19 miljarder dollar.

Idag har Whatsapp över 2 miljarder användare över hela världen, och även om tjänsten aldrig blivit en av de största i Sverige är Whatsapp helt dominerande för meddelanden i många länder där SMS kostar mycket mer än i Sverige, till exempel i Indien, där nästan 500 miljoner använder Whatsapp.

false
-