.FILE 2G 3G 4G 5G
1993

En kaffebryggare blir världens första virala succé

Det börjar med en besvikelse, att sugen på kaffe gå till den avlägset belägna bryggaren och upptäcka att den är tom. Personalen på datorlaboratoriet vid Cambridges universitet löser problemet genom att installera en kamera och lägga ut bilderna i specialskrivna programmet XCoffee.

Personalen på datorlaboratoriet vid Cambridges universitet löser problemet genom att 22 november 1993 installera en kamera och lägga ut bilderna i specialskrivna programmet XCoffee.

På så sätt kan forskarna alltid hålla reda på bryggaren i Trojan room utan att behöva vanka nerför alla trappor.

Först finns bilden bara tillgänglig i universitetets egna nätverk 1991, men två år senare läggs bilderna ut på internet. Martyn Johnson, som inte kan nå det interna nätverket, bygger tillsammans med Daniel Gordon ett skript som framkallar de första rörliga bilderna på nätet.

Trojan_Room_coffee_pot_xcoffee Miljontals tittare går in och ser direktsändningen

Bilden är dock grå och grynig (128x128 pixlar) och det mest rafflande är att tolka om bryggaren är på väg att tömmas, eller om den brygger nytt kaffe.

Miljontals tittare från hela världen kommer med åren att bevaka direktsändningen från kaffebryggaren, som till och med blir en turistattraktion.

Anledningen till uppmärksamheten enligt forskarna själva? Bryggaren blev känd för att vara känd.

Kaffebryggaren säljs senare på Ebay

Först 22 augusti 2001 stängs kameran av, eftersom laboratoriet ska flytta till en ny byggnad. Själva bryggaren (en Krups) säljs för 3350 pund på Ebay (efter 71 bud) till tidningen Der Spiegels webbredaktion. Enligt dem blir bryggaren då världens dyraste. Webbkameran lever sedan dess vidare från Tyskland.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Kjell Hansson och Roberth Edberg. Tack! Saknar du något på vår internetmuseum.se, tipsa oss här

false
-