.FILE 2G 3G 4G 5G
1979

Usenet utvecklar mejllistorna – diskussionerna når utanför Arpanet

Studenterna Jim Ellis och Tom Truscott på Duke University känner ett behov av att diskutera. Och inte med varandra, utan med folk på grannuniversitetet University of North Carolina.

Inspirerade av mejllistornas framfart på Arpanet skapar de Usenet, som består av ett nät av nyhetsservrar som skickar meddelanden mellan sig. Inom ett år är femtio olika universitet och arbetsplatser ihopkopplade. Det finns ingen central server (som hos BBS:erna). Till skillnad från diskussionsforum blir diskussionerna här mer djupgående, då även längre artiklar enkelt kan sorteras i diskussionens trådsystem. Vem som helst kan skriva och man behöver inte registrera sig först.

Till en början är systemet skilt från internet (som då heter Arpanet), men kommer under 80- och 90-talet att bli en viktig plats för den som vill diskutera nästan vad som helst. Ämnena är strukturerade efter nationalitet, område och nisch, till exempel se.spel.schack (som samlar svenska schackspelare). När webben startade minskade Usenets betydelse och många spår att tjänsten skulle dö ut. Fram tills Google köper upp arkivet och skapar Google Grupper.

På 2010-talet har Usenet använts för fildelning.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Mats Ormhed och Karin Granström. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-