.FILE 2G 3G 4G 5G
2020

Tvivelaktiga översättningar i fokus när Amazon lanseras i Sverige

Stjärt-smurf och våldtäktsdraperi. När e-handelsjätten Amazon efter år av spekulationer lanserar i Sverige skapar de stor uppståndelse – men inte på grund av företagets erbjudande. 

Amazon är världens största e-handelsföretag och ett av de äldsta. Bolaget är amerikanskt men har också verksamhet i flera europeiska länder som Storbritannien, Spanien och Tyskland. Sverige har pekats ut som ett kommande land för lansering och spekulationer om en förestående lansering har pågått flera år.

Under 2020 blir så tecknen allt fler – rekryteringar pågår och ett stort lager börjar etableras i Eskilstuna. Förväntan (och oron) inför Sverigelanseringen är stor. 

Går live i slutet av oktober 2020

När amazon.se till slut går live i slutet av oktober 2020 skapar lanseringen mycket riktigt stora rubriker och diskussioner – men fokus hamnar inte på företaget och dess erbjudande utan på den bristfälliga översättningen som till synes gjorts helt automatiskt.

Bland de 150 miljoner produkter som erbjuds det svenska folket återfinns en del högst tvivelaktiga varor som väcker stor kritik. Du kan se några exempel längre ner i det här inlägget.

Den svenska prisjämförelsesajten Pricerunners vd Nicklas Storåkers kallar lanseringen för det största hafsverk han någonsin sett och betaltjänsten Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski frågar sig om det är en PR-kupp.

Någon PR-kupp tror dock inte språkteknologen Jens Edlund på. Snarare är det enligt honom en kalkylerad risk från Amazons sida. Informationen om felaktigheterna i kommentarsfälten används troligen till att träna om maskininlärningen att göra mer korrekta översättningar framgent menar han.

I en intervju för tidningen Breakit svarar Alex Ootes som är chef för Amazons europeiska expansion på kritiken så här:  "Det här är inte vår första lansering. Vi säkerställer att vi har allt kunderna verkligen bryr sig om, vilket är att ha en brett urval, skarpa priser och snabba leveranser. Vi har just startat och vi har mycket att lära och justera". 

Några översättningar som dyker upp på svenska Amazon

Våldtäktsdraperi:

Rapsblomman som pryder ett duschdraperi översätts till "våldtäkt blomma" (raps heter rape på engelska):

Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020.

En Avförings-madrass: 

Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020.

En blus med "elegant fitta rosett":

Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020.

Ett korsstygn för vuxna föreställande en "Stor kuk":

En smurf har blivit "stjärt" med blombukett: 

Fakta: Det här är Amazon

Amazon startas 1994 av Jeff Bezos och ska komma att göra honom till världens rikaste person. Till en början är Amazon en renodlad e-handel för böcker men expanderar snart till att sälja allt från tältpinnar till hårfönar över internet.

Det blir den första riktigt framgångsrika e-handeln och inspirerar en hel generation av hugade entreprenörer som hoppas kunna göra samma resa. Mindre än en månad innan den så kallade IT-bubblan spricker år 2000 tar bolaget i en investeringsrunda in 672 miljoner dollar – pengarna blir krockkudden som gör att bolaget till skillnad från många andra klarar sig genom kraschen.

Idag är bolaget inte bara världens största e-handlare utan tillverkar egen elektronik (som rösthögtalaren Echo och läsplattan Kindle) och är världens största leverantör av molntjänster. 2018 blir Amazon det andra bolaget i världen efter Apple att värderas till 1 biljon (1 miljon miljoner) dollar.

false
-