.FILE 2G 3G 4G 5G
1992

Filmklipp: Här spår Telia rätt om e-handel

Kanske kommer datorer att användas till annat än att skriva textdokument och spela spel? Telias forskningsavdelning har en idé om hur det kan bli – och får kusligt rätt.

Projektet heter "Elektroniskt hemköp" och pågår åren 1992-1993. Syftet är att undersöka hur olika tjänster mellan datorer skulle kunna se ut. Först demonstrerar projektledaren Teresia Widigs-Ahlin och de andra på Telia Research AB mjukvaran på plats, och i samband med det gjordes också intervjuer

– Vi arbetade i största möjliga mån enligt forskningsmetodik. Programmet var bara ett verktyg och vi tog fram en metod för framtidsforskning, baserad på fokusgrupper, delphigrupper, intervjuer med flera kvalitativa metoder i kombination med då modern teknik, berättar Teresia Widigs-Ahlin i efterhand.

När efterfrågan blir för stor, runt 1994, sätter de ihop en demonstrationsfilm som fortfarande finns kvar och som du kan se här ovanför (själva datorprogrammet har dessvärre försvunnit).

Hemkörda matkassar, biljettköp och begagnatsajter

Framtidsvisionen är kusligt precis, när man sitter med facit i hand. Här förutspår Telia hemkörda matkassar, detaljerad platsbokning på teater och köp-och-säljsajter som Blocket och Tradera. Allt via en "terminal" hemma i villans vardagsrum.

I slutet av filmen påpekar Teresia Widigs-Ahlin, som agerar huvudrollsinnehavare:

– Den här filmen visar hur det skulle kunna gå till att köpa och sälja via telekommunikation i framtiden. Detta är inget man kan göra idag. Men framtiden kommer snabbare än man tror. Minst sagt.

false
-