.FILE 2G 3G 4G 5G
Teleguide terminal
1991

Här är Teleguide – miljardsatsningen som skulle konkurrera med internet

Med franska succén Minitel som förebild lanserar Televerket, IBM och Esselte en minidator och ett eget internet. Satsningen räknas i miljarder. Och inledningsvis går det utmärkt.

Teleguide låter användaren beställa taxi, boka tågbiljetter, skicka blommogram och använda banktjänster utan att behöva stå i kö. Detta är sånt som sex miljoner fransoser redan gjort i tio år, och förhoppningarna är stora om att svenskarna ska förstå fördelarna med tjänsten.

Men när Dagens Nyheter skriver i en artikel med rubriken "Ny dator gör revolution i hemmen" om projektet är det inte utan en dos skepsis:
"Det är svårt att inte vara kluven inför datafenomenet. Det är fullkomligt svindlande vad alla apparaterna kan åstadkomma, men instinktivt är det någonting som värjer sig inom en."

Stort intresse men också stora ekonomiska förluster

Att använda Teleguide kostar 1:50 kronor i minuten, förutom en månadskostnad på 25 kronor (som sedan ökar till 75). Intresset är stort, och särskilt populära tjänster är telefonkatalogen och trav.

Satsningen bär sig ändå inte. När Televerket plötsligt märker att förlusten ökar för varje såld produkt drar de i handbromsen. Projektet avbryts, och kommer sammanlagt att kosta Televerket, IBM och Esselte två miljarder kronor.

Samtidigt slår pc:n igenom på bred front, och snart även "riktiga" internet.

Minitel fortsätter vara populärt i Frankrike under lång tid

Men i Frankrike fortsätter Minitel att användas länge. Fördelen med minidatorn anses vara att den startar på ett kick, är lätt att använda och inte får virus. Systemet läggs ner först 2012.

false
-