.FILE 2G 3G 4G 5G
2010

Ipad blir första surfplattan med brett genomslag

Det har pratats om den länge, men när vd:n Steve Jobs presenterar Apples nya produkt Ipad är det ändå många som blir förvånade. En del undrar vem som ska köpa den? Är det en stor telefon eller en liten dator?

Många blir förvånade när Steve Jobs 2010 presenterar den första surfplattan. Något namn för företeelsen finns inte i Sverige, eftersom Ipad är ensam på marknaden. Men när andra företag lanserar egna varianter, så som Samsung Galaxy Tab, blir namnet på pekdatorn surfplatta (tablet på engelska).

Surfplattornas allra mest regelbundna användare blir barnen. 88,5 procent av svenska barn i åldrarna 7-15 år har 2015 tillgång till en surfplatta i hemmet. Favoritsysslan på nätet är att titta på rörlig bild. Surfplattorna blir också ett vanligt inslag på förskolor och i skolan – där pedagogiska appar gärna används.

Första surfplattan kom redan 1998

Flera tidigare försök har gjorts att lansera surfplattor. Redan 1998 utvecklade Intel sin Intel-Pad, som hade en stor skärm och några få knappar. Den var dock tänkt att användas intill en PC. Palm Pilot och Microsofts Pocket PC 2000 är två andra produkter som inte riktigt fick samma genomslag som Ipaden.

false
-