.FILE 2G 3G 4G 5G
2015

Stockholms stad skaffar sig en egen toppdomän: .stockholm

Sedan landstoppdomänerna uppfanns har Sverige haft en egen hemvist på nätet: .se. Men när ICANN bestämmer sig för att dela ut ett antal helt nya toppdomäner vill Stockholms stad vara med och skaffa en egen toppdomän.

Det är år 2005 som den organisation som ansvarar för nätets alla toppdomäner ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) bestämmer sig för att tillåta ansökan av helt nya generiska toppdomäner. Många varumärken har längtat efter möjligheten att ha sin egen toppdomän, men även andra organisationer som större städer och föreningar vill vara med när chansen erbjuds.

Det är ingen billig historia: Att ansöka om ett eget namn att lägga efter den sista punkten i en adress kostar flera miljoner kronor, och att driva toppdomäner är både dyrt och tekniskt komplicerat. Det hindrar inte tusentals företag och organisationer från att ansöka om nya namn, och när den första rundan är över har 1241 nya toppdomäner godkänts, däribland .stockholm, som blir delegerad år 2015 och dyker upp på nätet år 2018.

En del av de nya toppdomänerna går att köpa som vilket domännamn som helst av vanliga användare, medan andra är reserverade. Stockholms stad bestämmer sig för att reservera användningen av .stockholm till sina egna tjänster, så inga andra tjänster kan ligga under .stockholm än stadens egna, för att göra det tydligt vilka adresser som faktiskt drivs av staden.

Läs mer

false
-