.FILE 2G 3G 4G 5G
2006

Roblox släpps – blir barnens spelfavorit

Med grafik som liknar legogubbar och en i princip oändlig möjlighet att skapa nya spelvärldar har Roblox blivit omåttligt poppis bland svenska barn.

Redan 2004 släpps den första betan av spelet under namnet "Dynablocks" men år 2006 byter man namn på spelet till "Roblox", och släpper den första versionen av spelet. Det tar ganska lång tid innan spelet letar sig in i svenska barnrum, men när det väl hittar dit släpper det inte taget. Enligt undersökningen Svenskarna och internet spelar nu över 60% av barnen på låg- och mellanstadiet i Sverige Roblox, och även bland de något äldre barnen är Roblox populärt.

Skärmbild från spelet Roblox

Spelet får tidigt kritik för att det möjliggör mobbning och grooming även bland väldigt små barn, som inte har så stor internetvana, och det får också kritik för att ekonomin i spelet, som kallas "Robux", lurar barn att spendera pengar. Det dyker upp flera exempel på hur barn har blivit lurade på virtuella föremål eller tagit sina föräldrars kreditkort för att göra köp av virtuell valuta.

Mer information

false
-