.FILE 2G 3G 4G 5G
1993

Här är Sveriges första webbplats

Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server – den första i Sverige som registreras hos CERN. Där lägger de förstås också en egen hemsida.

1993 släpps www-standarden fri vilket innebär att det blir möjligt för vem som helst att bygga applikationer och lägga upp innehåll på webben. Samtidigts släpps webbläsaren Mosaic av amerikanska NCSA, och även om den inte är den allra första så är det den som kommer att göra www tillgängligt för gemene man.

Datorföreningen Lysator skapar första webbplatsen

Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator som går igång på nyheten. Medlemmarna, med den då 21-årige Per Hedbor i spetsen, tar genast tillfället i akt att bygga sin egen webbserver – den första i Sverige, ja faktiskt en av de första i världen.

Den registreras hos CERN, i februari 1993. Webbservern döper de till Spinner och på den lägger de förstås också en egen hemsida.

Blir sjätte webbsidan i världen

Sveriges första webbsida får adressen lysator.liu.se  och handlar om just Lysator och föreningens verksamhet, samt lite information om föreningens medlemmar.

Lysators sajt blir inte bara den första webbsidan i Sverige utan faktiskt den sjätte i hela världen. I en intervju i programmet PP3 i P3 berättar Per Hedbor att han mest var intresserad av tekniken och ville testa att skapa en sida.

Lysators servrar är för övrigt också hem till Projekt Runeberg, där du kan hitta klassisk nordisk litteratur digitaliserad och gratis.

false
-