.FILE 2G 3G 4G 5G
1991

Linus Torvalds skapar Linux

21-årige Linus Torvalds har börjat på universitetet och har fått en ny dator. Men han har inte råd med det operativsystem han vill ha, så han börjar bygga ett eget, med unixkärna för PC-datorer som hans egna.

Byggstenarna hittar han fritt tillgängliga på den nya uppfinningen internet. I augusti 1991 skriver han i ett diskussionsforum: "Jag gör ett (fritt) operativsystem (bara en hobby, det kommer inte bli stort och professionellt) som jag vill ha kommentarer på."

Första versionen av systemet, som får namnet Linux, släpps i oktober samma år. Egentligen ska systemet heta Freax, men när en kompis sparar ner det på sin hårddisk lägger han den i en mapp som han döper till Linux. Ett namn som sätter sig snabbt.

– Jag lade ut det på internet och först var det en handfull personer som var intresserade. Plötsligt var det ett par hundra, berättar Linus själv i en intervju med Aftonbladet. Antalet användare räknas i dag i miljarder. Bland annat har alla androidtelefoner Linux i sig.

Det nya med Linux är att systemet är gratis och har öppen källkod och därmed är fritt för vem som helst att använda och bygga vidare på. Med ett aber – även de förbättrade versionerna ska vara fritt tillgängliga. Linus Torvalds har alltså inte tjänat en krona i licensavgifter.

2012 väljs Linus Torvalds in i Internet hall of fame. Han bor numera i USA med sin fru och tre barn.

false
-