.FILE 2G 3G 4G 5G
1994

Fritt fram för datorer i skolorna – när KK-stiftelsen bildas

Datorer med internet i skolan blir i mitten av 1990-talet en självklarhet. Bakom satsningen ligger den så kallade KK-stiftelsen.

Datorer med internet i skolan blir i mitten av 1990-talet en självklarhet. Bakom satsningen ligger den så kallade KK-stiftelsen. Det börjar med att den första IT-kommissionen pekar ut utbildning och skola som områden där IT kan skapa nya möjligheter. Det leder till förslaget att bilda Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen.

Beslutet klubbas 1994 av regeringen och den nya organisationen ska ha som mål att utveckla medborgarnas kunnande och genom det öka den ekonomiska tillväxten. I kassan hamnar oanvända löntagarfondspengar (det pratas om den så kallade IT-miljarden). Först ut är en storsatsning på IT-utbildning i grund- och gymnasieskolan, som drar igång 1995.

Kommunerna finansierar själva datorerna, KK-stiftelsens pengar leder till att personalen utbildas att använda den. På så vis får många barn och vuxna använda internet för första gången. Satsningen följs 1998 upp av en miljardinvestering på Itis (IT i skolan), och sedan IT i lärarutbildningen.

Flera internetpionjärer kommer att arbeta på KK-stiftelsen, så som Mats Brunell och Anders Gillner, som intervjuats av Internetmuseum om sina insatser.

false
-