.FILE 2G 3G 4G 5G
Kazaa
2000

Kazaa och Napster: Fildelningen sätter skräck i musikindustrin

Mp3-filerna skrämmer slag på musikindustrin under 00-talet. Och med ett svenskutvecklat program kan folk över hela världen byta filer med varandra.

Niklas Zennström och Janus Friis skapar år 2000 Kazaa, ett program baserat på P2P-teknik. De har köpt fildelningsprotokollet fasttrack av ett estniskt företag. Programmet hjälper användarna att hitta varandra, utan att tjänsten själv behöver beblanda sig med filerna.

Napster först med att erbjuda fildelning av låtar

Redan året innan har ett annat program, Napster, skapat av Shawn Fanning, väckt mycket uppmärksamhet genom att för första gången erbjuda just fildelning av låtar och ljudfiler. Tjänsten tvingas att stänga 2001 efter ett domstolsbeslut i USA.

2003 är Kazaa världens mest nedladdade program

Då tar Kazaa över tätpinnen och är 2003 internets mest nedladdade program (och kommer att komma upp i över en miljard nedladdningar). Värt att poängtera i sammanhanget är att Kazaa-grundarna samma år startar telefontjänsten Skype, som ju blir en framgångssaga.

2006 döms Kazaa att betala 100 miljoner dollar i böter, efter att efter en rättegångsprocess ha gjort upp med bland andra Universal Music och Warner Music. Men då har programmet för länge sedan bytt ägare.

Niklas Zennström anser själv att han med Kazaa bidragit till en bredbandsutbyggnad världen över, men medger också att han och Janus Friis har dålig tajming med programmet, trots succén i antalet nedladdningar.

Rent juridiskt är Kazaa aldrig någon stor framgång, och det kommer istället att bli strömmade tjänster som Spotify och Netflix som levererar framtidens musik och film.

false
-