.FILE 2G 3G 4G 5G
1998

Katterna tar över internet – Kitty blir först

Kontorskatten Kitty var en sann internetpionjär när hon i slutet av 90-talet blev live-strömmad till tusentals datorer. Kändiskatten fick under perioden ett tiotal fanmail i veckan. Från och med nu regerar katterna på nätet.

Du kanske har hört talas om JenniCam eller AnaCam, två tjejer som på 90-talet är bland de första att "lifecasta", alltså strömma video från sina hem 24 timmar om dygnet. Eller video är ett starkt ord; det handlar snarare om ett par bildrutor i minuten. 1998 startar Tyler Stone, chefen på företaget Joint Solutions Marketing i Santa Cruz i USA, KittyCam.

På sajten med samma namn kan besökaren se en liveström från företagets konferensrum där kontorskatten Kitty bor. Oftast ligger hon dock och sover antingen på eller under bordet. Det hindrar dock henne inte från att få fans; enligt Tyler hade sajten knappt 100 000 besökare på ett halvår och Kitty får ett tiotal fanmejl i veckan.

Möjligen bara en rolig anekdot om det inte vore för att Kitty med sin nätnärvaro markerar starten för katternas dominans på www. Hundarna ligger här i lä.

Några decennier senare, 2014, laddas det upp över två miljoner kattvideos på Youtube, och kattvideos har tillsammans nästan 26 miljarder visningar, mer visningar per klipp än någon annan kategori på Youtube. På Instagram finns mängder av konton med hundratusentals följare dedikerade till olika katter. Men varför är det just katter som dominerar nätet? Varför inte björnar, ugglor eller tretåiga sengångare? Eller hundar?

Många forskare har satt tänderna i frågan och kommit fram till ett antal olika förklaringar. Forskaren Jessica Gall Myrick på Indiana University Media School ger svaret att vi blir gladare och får mer energi av att titta på kattvideos.

Även om deltagarna tittade på kattvideos för att prokrastinera när de borde jobba eller plugga kan den känslomässiga effekten faktiskt hjälpa människor att ta sig an svåra uppgifter efteråt, hävdar Myrick.

Dr. Radha O’Meara från Massey University på Nya Zeeland säger att det beror på att katter inte bryr sig om att att de blir filmade, de bara lever sina liv. Det här gillar vi av två skäl menar hon: dels får det oss att tänka på en värld där vi inte är övervakade hela tiden och dels får vi själva en inblick i någons liv utan att det verkar störa den vi övervakar.

Men varför inte hundar? De försöker för mycket, helt enkelt. De uppfattas redan som lustiga med tungan hängande utanför munnen. Vi förväntar oss att de ska vara roliga. Katter är mystiska, värdiga och otämjbara. När de klantar till det är det mycket mer oväntat.

Och det börjar alltså med en katt som heter Kitty.

false
-