Nu vaknar politiken – Bildts tal blir början på en svensk storsatsning på IT
Runt 1994 inser politikerna på den allra högsta nivån att datorer och internet är viktiga frågor om Sverige ska hänga med i utvecklingen.
Hela Internetmuseums intervju med Carl Bildt kan du se här.
Carl Bildt är en framträdande gestalt i 1990-talets internethistoria i Sverige. Han håller 7 februari 1994, två dagar efter att ha mejlat med Bill Clinton, det så kallade IT-talet inför bland annat chefer från Ericsson och Telia på Electrum i Kista.
– Det handlade om möjligheterna som öppnade upp sig. Det var ett försök att rejält sätta Sverige på den internationella IT-kartan. Och sätta IT på kartan i den svenska debatten, säger Carl Bildt i en intervju med Internetmuseum.
Föregicks av lobbyarbete för att öka det politiska intresset för teknikfrågor
En stor del av talet grundar sig på uppgifter framtagna av it-profilen Mats Brunell, som driver det så kallade Siren-initiativet. Det projektet syftar till att öka det politiska intresset för teknikfrågor. Detta genom press, lobbyarbeten och IT-forum runt om i landet.
– Pitchen var potentialen i att Sverige skulle kunna bli ett viktigt land för teknikutvecklingen. Detta genom att använda internet utveckla näringsliv och förbättra offentlig verksamhet och utbildning, berättar Mats Brunell för Internetmuseum.
IT-kommissionen startas
Arbetet är lyckosamt och intresset från politikerna är stort. Förutom att ministrar lärs upp i datoranvändning fortsätter Carl Bildt att mejla regeringschefer, denna gång till Vietnams president (vars mejladress i samma veva läcker ut). Bildt startar även den första IT-kommissionen, som han själv leder. En miljard kronor satsas på projektet som har som uppgift att analysera teknikens påverkan på samhället.
Under samma år sänker Compaq priset på PC:n, vilket gör datorn till en produkt även för vanligt folk. IT-kommissionens arbete leder bland annat till att datorer och internet sprids på bred front i samhället. Både genom hemdatorer och genom att skolor kopplas upp mot nätet.
Hela Internetmuseums intervju med Carl Bildt kan du se här.