.FILE 2G 3G 4G 5G
1998

Google startar – Hasta la vista, Altavista

Standforddoktoranderna Larry Page och Sergey Brin startar Google som en del i ett forskningsprojekt 1996. De uppfinner en algoritm för att organisera all webbens information. Tidigare sökmotorer har listat resultaten efter hur många gånger ett ord står på en sida. Det nya systemet kallas PageRank (efter Larry Page) och listar hemsidorna efter hur många som länkat till dem.

Vem uppfann Google?

Google startas och utvecklas av Standforddoktoranderna Larry Page och Sergey Brin.

Tidigare sökmotorer har listat resultaten efter hur många gånger ett ord står på en sida. Det nya systemet kallas PageRank (efter Larry Page) och listar hemsidorna efter hur många som länkat till dem.

Varför heter det Google?

Först heter sökmotorn BackRub, men den byter sedan namn till Google, efter en felstavling av googol (10100). Den första hemsidan ligger på adressen http://google.stanford.edu.

4 september 1998 blir Google ett företag. Målsättningen är att organisera all världens information och göra den tillgänglig och användbar för alla. Den officiella sloganen är "Don't be evil".

2001 går Google om Altavista och blir största sökmotorn

2001 blir Google världens mest använda sökmotor, efter att ha passerat dåtida giganten Altavista. En anledning till framgången är själva resultaten som presenteras, men också att Google erbjuder en stilren och snabb sajt, samtidigt som Altavista späckas med reklam.

Först med att tjäna pengar på internet

Sedan går det snabbt. Hittills har det setts som omöjligt att tjäna pengar på internet. Men Google skapar en affärsmodell där annonser kopplas till sökord. Något som för alltid förändrar spelreglerna på annonsmarknaden världen över. 2003 blir "googla" ett svenskt verb.

Företaget får många fans. En av dem är svenske internetpionjären Joakim Jardenberg som skaffar registreringsskylten "Google" till sin bil. En skylt han senare får lämna tillbaka, då sökjätten ryter till.

Ryter till gör även många stater som upplever Google tar för lätt på användarnas integritet, genom att alla uppgifter analyseras och används för att maximera annonseringen. Genom ett EU-domslut har också europeiska användare fått rätt att kräva att "bli av med" sökresultat.

Google blir Alphabet 2015

Under 00- och 10-talen växer Google stadigt och både skapar och köper upp tjänster. 2015 samlas alltihop under moderbolaget Alphabet. Youtube, Android, Chrome, Gmail och Blogger är kända varumärken.

Företaget har också startat projekt med robotar, förarlösa bilar, Go-spelande AI-maskiner och life science-satsningar.

false
-