.FILE 2G 3G 4G 5G
2013

Anne-Marie Eklund-Löwinder väljs in i Internet Hall of Fame

Anne-Marie Eklund Löwinder, internetpionjär och säkerhetschef på Internetstiftelsen, blir i augusti 2013 första och fortfarande enda svensk att ta en plats i Internet Hall Of Fame, vid en ceremoni i Berlin.

I motiveringen framhålls att Eklund Löwinder bidragit till att Sverige som första landstoppsdomän i världen säkrat sin zon med säkerhetssystemet DNSSEC, som är ett sätt att säkra att webbplatsers adresser verkligen leder besökaren till rätt plats. Detta skedde redan 2005. Ann-Marie är också en av 12 i hela världen med "nyckeln till internet". Se Internetmuseums film här ovan om det.

Det är en celeber skara internethjältar som gör Anne-Marie Eklund-Löwinder sällskap i Hall Of Fame, vars medlemmar utses av organisationen Internet Society. Amerikanske ex-vice presidenten Al Gore (för sitt arbete med att sprida internet i USA) och Wikipediagrundaren Jimmy Wales är några andra namn som kvalat in. Övriga nordbor är Linuxgrundaren Linus Torvalds och norrmannen Rolf Nordhagen, som var med och byggde de första nätverken mellan lärosäten i Skandinavien.

Här ser ni Anne-Maries utnämning till Internet Hall of Fame:

false
-