Regeringen startar IT-kommissionen och satsar miljard på skolan
I mars 1994 tillkallas den första IT-kommissionen. Tanken är att den ska fungera som rådgivare i IT-frågor åt regeringen, men också ta fram och sprida information och kunskap på området, och driva på utveckling och strategi.
Den första kommissionen leds av statsminister Carl Bildt och presenterar på en presskonferens via tv-länk i både Arvidsjaur och Ronneby rapporten "Vingar åt människans förmåga." Där visar man bland annat på vilka områden där satsningar i IT anses mest relevanta. Utbildning och skola pekas ut.
Svenska internetpionjären Ann-Marie Nilsson blir en av medlemmarna och senare också dess första kanslichef. I filmen ovanför kan du lyssna till hennes berättelse.
– Kommissionen skapade en vision för Sverige och lyfte IT-frågorna så företagen begrep att det inte bara var något som sköttes av en separat avdelning. Att det var nyttigt för människor. Att alla skulle med på tåget, berättar hon.
1 miljard till IT-satsningar
IT-kommissionen bildar under sitt första år även stiftelsen Kunskaps- och Kompetensutveckling, KK-stiftelsen, som får en miljard kronor (från de tidigare löntagarfonderna) för IT-satsningar främst inom skolan.
Sista maj 2003 upphör IT-kommissionens verksamhet. Det är då den fjärde tillkallade kommissionen på de tio åren. 2012 startas Digitaliseringskommissionen av IT-minister Anna-Karin Hatt.
• Svenska internetpionjärer: Anne-Marie Nilsson (kanslichef på IT-kommissionen)
• Sammanfattningen: Internets historia på fem minuter