.FILE 2G 3G 4G 5G
2022

EU reglerar internetjättarna med DSA och DMA

Har de stora internetföretagen blivit för stora och mäktiga? Det tycker lagstiftarna inom EU, som förhandlar fram två stora paket - Digital Services Act och Digital Markets Act.

Enligt undersökningen Svenskarna och internet använder nära 94% av svenskarna sociala medier idag, och de flesta använder tjänster från ett fåtal giganter på nätet - främst Meta (Facebook), Google och Apple. Dessa nätjättar har stor makt över vår vardag: Vilka nyheter vi läser, vilka artiklar i länkas till, var vi handlar och mycket mer.

Medborgarrättsorganisationer inom EU har därför under många år begärt att EU ska lagstifta och reglera hur och vad dessa företag får agera på den inre marknaden, och efter långa förhandlingar presenteras till slut Digital Services Act och Digital Markets Act under 2022, och blir antagna av parlamentet.

DSA, Digital Services Act, syftar till att skydda EU:s medborgares rättigheter på nätet genom att tvinga företag att ta störra ansvar för det användargenererade innehåll som postas på deras tjänster. Stora företag som använder hemliga algoritmer för att skräddarsy hur annonser och innehåll presenteras måste till exempel tillåta att dessa granskas av oberoende forskare.

DMA, Digital Markets Act, ska bland annat ge annonsörer större möjligheter att granska hur deras data används av jättarna för att rikta annonser till sina användare, och öka transparensen kring prissättning av annonser.

Läs mer

false
-