.FILE 2G 3G 4G 5G
enhörning
2013

Enhörningen blir verklighet

Redan de gamla grekerna talade om den mytologiska enhörningen men det dröjer fram till 2013 innan den slutligen materialiserar sig – dock inte som en magisk häst med horn utan som en startup värderad till 1 miljard dollar.

Det är höst 2013 och riskkapitalisten Aileen Lee sitter och brottas med en artikel hon ska leverera till nättidningen Techcrunch. Den handlar om en undersökning hennes nystartade bolag Cowboy Ventures gjort om startups som nått en värderingen på 1 miljard dollar. Men hon kör hela tiden fast i jakt på ett begrepp som kan beskriva företeelsen. Hur ska man benämna denna sällsynta art som alla riskkapitalister söker men så få finner?

Plötsligt dyker ordet enhörning (Unicorn) upp i hennes huvud. Aileen Lee tycker det känns både lättförståeligt, roligt och nytt och sätter det i artikelns rubrik. Hon är uppenbarligen inte ensam om att ha saknat ett ord för att beskriva fenomenet för när artikeln publiceras utlöser den en lavin av tweets och bloggposter och inom några veckor är begreppet en självklar del av Silicon Valleys lingo. 

I rapporten definieras en unicorn som ett amerikanskt privat bolag som nått en värdering på en miljard dollar. Lee och hennes team har funnit 39 sådana 2013. I februari 2020 finns, enligt CB Insights som räknar enhörningar, mer än 400 stycken globalt. Två av dem i Sverige – Klarna och Northvolt. Tidigare enhörningar som på grund av börsnoteringar eller försäljning fallit bort från listan är bland andra Spotify, iZettle, Mojang och King.

Faktum är att Sverige, efter Silicon Valley, är den plats som producerat flest enhörningar per capita. När tidningen Di Digital 2018 gör en kartläggning av företag med enhörningsvärderingar, hittar de 21 stycken.

Med de stigande värderingar av techbolagen som skett senaste åren har enhörningen fått sällskap av både decacorns (privata företag värderade till 10 miljarder dollar) och Hectocorns (privata företag värderade till 100 miljarder dollar).

false
-