.FILE 2G 3G 4G 5G
2022

Elon Musk köper Twitter

När det blir känt att den excentriske mångmiljardären Elon Musk lagt ett bud på Twitter tror många först att det är ett av hans vanliga skämt på nätet. Men efter en utdragen kamp om detaljerna kring köpet går affären till slut i lås i oktober 2022.

"Fågeln är fri" skriver Musk själv i den första tweeten han postar efter att köpet har gått igenom, men vad vill världens rikaste man egentligen med tjänsten? Enligt egen utsago köper han Twitter av olika skäl, som han beskriver på olika sätt. Han vill "säkra yttrandefriheten på nätet", han vill "skapa en super-app", och han anser att Twitter är den digitala motsvarigheten till stadens torg, där vem som helst ska ha rätt att uttrycka sig.

Twitter är visserligen en stor tjänst på nätet, men långt ifrån bland de största, sett till antalet användare. Antalet användare har legat relativt konstant under flera år, samtidigt som nya tjänster växer om Twitter. Twitter har dock tidigt blivit en väldigt populär samtalsplats för journalister, politiker och mediefolk, vilket gör att genomslaget för det som postas på Twitter kan bli enormt stort, även om andra tjänster är större.

Något av det första Musk gör är att säga upp stora mängder av Twitters personal, i ett försök att bromsa kostnaderna som enligt Musk är för höga för driften av företaget. Mängder av de avskedade Twitteranställda tar till sociala medier för att uttrycka sin besvikelse över att köpet gått igenom, och formerna för avskedet.

Läs mer

false
-