.FILE 2G 3G 4G 5G
1969

Den här dagen skapas internet

Nja, egentligen heter det inte internet när det väl tar fart, utan Arpanet. Det är amerikanska militären som vill ha ett sätt att prata med datorer, om telefonerna skulle slås ut om det blev krig.

Klockan halv elva på kvällen 29 oktober 1969 skickas världens första meddelande mellan två datorer. Den ena datorn står vid universitetet UCLA i Kalifornien, den andra datorn står på universitetet Stanford 50 mil bort. Meddelandet innehåller endast bokstäverna L och O (forskarna hade egentligen tänkt skriva LOGIN men systemet kraschar).

Först två år senare, 1971, skickas ett e-postmeddelande med Arpanet, som det ju heter då. Då står datorerna intill varandra, så e-posten behöver inte färdas särskilt långt. Sedan växer nätet med datorer år för år.

1973 är 40 datorer ihopkopplade och kan skicka dokument och meddelanden mellan varandra. Det året får också ett annat land än USA vara med på det hela. Det är Norge som gör nätet internationellt! Detta sker genom ett satellitmeddelande, som faktiskt tas emot i Sverige, av markstationen Tanum i Sverige, som sedan skickar vidare meddelandet med en ledning till Norge. Då blir Arpanet ett internationellt nätverk, alltså att flera olika länder är med. Namnet "internet" används också för första gången året därpå.

Bonusinfo: Arpanet står för "Advanced Research Projects Agency Network", på svenska ungefär "ett nätverk mellan olika universitet".

false
-