.FILE 2G 3G 4G 5G
2021

Coop tvingas stänga butiker efter ransomware-attack

En majoritet av Coops butiker tvingas stänga när deras centrala kassasystem drabbas av en hacker-attack som gör det omöjligt att betala för maten.

Både självbemanningskassor och de vanliga bemannade kassorna slutar plötsligt att fungera, och inga kunder kan betala för sina varor. Coop ser ingen annan utväg än att stänga i princip alla butiker medan man utreder vad som har hänt. Det visar sig att kassasystemen har blivit hackade av en grupp som installerat ett så kallat "ransomware" - funktioner förblir låsta om inte Coop betalar en lösensumma till hackarna.

Det är den största kända ransomwareattacken någonsin, med runt 800 butiker som drabbats, och det tar en hel vecka innan hundratals IT-tekniker hunnit åka runt till alla Coop-butiker i landet för att installera om kassasystemen med en mjukvara som fungerar. Utredningen visar att det är en underleverantör till Coops kassasystem som blivit drabbade via ett säkerhetshål i sin mjukvara. När underleverantörens mjukvara låses kräver hackarna betalning i Bitcoin för att låsa upp funktionaliteten igen, men Coop väljer att inte betala utan tar det svåra beslutet att hålla butiker stängda i en vecka för att hinna installera om kassasystemen, trots alla förlorade intäkter.

Lär dig mer

false
-