.FILE 2G 3G 4G 5G
Compis skoldator
1985

Här är datorn som tar skolan in i IT-åldern: Compis

Skolelevernas nya dator heter Compis – en förkortning för computer i skolan. En satsning som har otur – med omvärlden.

1981 börjar Tudis (Teknikupphandlingsprojekt Datorn i Skolan) söka efter en skoldator för landets elever, ABC-80 anses föråldrad. Datorn ska heta Compis – en förkortning för computer i skolan.

Framsidan till Compisdatorns manual.
Framsidan till Compisdatorns manual.
compisknappar

Svenska Datorer AB vinner upphandlingen efter att ha utlovat en mycket billig dator som samtidigt klarar av de krav som ställs på prestandan. 6800 kronor plus moms kostar en dator, vilket upplevs som rena rånet i sammanhanget. Att det inte finns någon programvara till maskinen är inget stort problem, sådan ska konstrueras efter behov.

Datorn är helt anpassad efter svensk undervisning. Ett exempel är tangentbordet som är helt svenskt. Knapparna heter därför saker som "utför", "utplåna" och "sidbyte".

När Svenska Datorer AB går i konkurs är det statligt ägda Telenova som tar över utvecklingen. Produktionen sker 1985-1988. Och upphör sedan.

För det finns ett problem – omvärlden. För parallellt med att Compisdatorerna rullas ut i skolorna revolutionerar IBM datorbranschen. Deras pc med MS Dos blir under 80-talet världsstandard. Och när eleverna till sist tar sig ut på arbetsmarknaden är det sådana datorer de får jobba med.
Datorn finns även i Norge, men heter då Scandis.

false
-