.FILE 2G 3G 4G 5G
1994

Comic Sans: amatörwebbdesignerns favorit-typsnitt

När webbdesign blir folkligt får det avväpnande typsnittet Comic Sans ett brett genomslag.

Få typsnitt väcker så starka känslor som Comic Sans MS (få typsnitt väcker starka känslor över huvud taget i och för sig). Det barnsliga, lite slarviga och lekfulla typsnittet skapas 1994 av amerikanen Vincent Connare.
Han jobbar som formgivare på Microsoft och när han ser en betaversion av programmet Bob reagerar han på att hjälpredan i programmet, en tecknad hund vid namn Rover, uttrycker sig med Times New Roman i sina pratbubblor.

microsoft_bob

Vincent tycker att det känns för formellt, särskilt för programmets yngre användare, så han skapar ett typsnitt inspirerat av handtextning i serietidningar som The Dark Knight Returns. Typsnittet hinner dock inte följa med till MS Bob, utan hamnar istället i programmet MS 3d Movie Maker och senare som standardtypsnitt i Windows 95, MS Publisher och Internet Explorer.

I samma veva blir webbdesign en folkrörelse och personliga hemsidor poppar upp som svampar ur jorden. Gemensamt för dem, förutom animerade gif:ar, gästböcker och räknare är just användningen av typsnittet Comic Sans. Vissa använder det i rubriker, medan andra går all in och kör allt i Comic Sans. Varför typsnittet blir populärt är svårt att svara på, men antagligen är det för att det sticker ut från övriga lite mer formella typsnitt. Andra anledningar kan vara att det signalerar lugn och känns annorlunda.
2014 får Comic Sans ett oväntat syskon i form av Comic Neue in, skapat av den australiensiska formgivaren Craig Rozynski. Det är en uppdaterad och tillsnyggad version av Comic Sans som ska bevara lekfullheten men samtidigt inge förtroende.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Per Schön. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-