.FILE 2G 3G 4G 5G
2020

Chockdigitalisering under covid-19-pandemin

Sjukdomen covid-19 sprider sig över världen. Hela samhällen tvingas stänga ner och ställa om i rekordfart. Arbetet sker hemma, studierna på distans och fysiska möten förvandlas till videokonferenser. Medierna kallar det chockdigitalisering.

Viruset sars-cov-2 börjar spridas i den kineiska staden Wuhan i december 2019. Viruset är mycket smittsamt och orsakar sjukdomen covid-19 med symptom som snuva, huvudvärk, hosta, feber och andnöd. Under de första veckorna år 2020 når viruset i snabb takt fler världsdelar.

Viruset når Sverige

Det första fallet av covid-19 i Sverige bekräftas den 31 januari. I början av mars konstateras inhemsk smittspridning och 11 mars inträffar det första svenska dödsfallet på grund av sjukdomen. Samma dag meddelar Världshälsoorganisationen WHO att spridningen av covid-19 ska klassas som en pandemi.

De närmaste dagarna kommer flera åtgärder från svenska myndigheter. Den 16 mars uppmanas alla arbetsgivare att om möjligt låta sina anställda jobba hemifrån. Gymnasieskolor, universitet och annan vuxenutbildning stänger från och med 18 mars. Undervisningen bedrivs istället på distans med hjälp av digitala verktyg. Den 19 mars utfärdas en allmän avrådan från alla icke nödvändiga resor. Från och med 29 mars förbjuder regeringen allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Chockdigitalisering av samhället

Det är inte bara arbete och utbildning som måste skötas via internet. Näthandeln skjuter också i höjden när många butiker stänger igen. Även sociala gemenskaper flyttar i rask takt ut på nätet där både konserter och begravningar livesänds digitalt.

Den omfattande och blixtsnabba digitaliseringen får också fler – även äldre – att använda olika digitala tjänster visar undersökningen Svenskarna och internet.

Den 22 april används ordet chockdigitalisering för första gången i pressen. Det är digitaliseringsforskare på Linköpings universitet som liknar den stora omställningen vid ett gigantiskt digitalt experiment.
– Det är ju en slags chockdigitalisering, säger professor Elin Wihlborg i en intervju med SVT Nyheter.

Läs mer:

false
-