.FILE 2G 3G 4G 5G
Gammaldags leksaksdator med tangentbord i miniatyr.
1983

Sveriges första mejl lyder: "Hello"

Två minuter över två på eftermiddagen, den 7 april 1983, tar Björn Eriksen emot det första mejlet över internet till Sverige.

Björn Eriksen.

Björn Eriksen.

Det kommer från Amsterdam och Jim McKie på European Unix Network. Innehållet är kanske inte så spännande – det är bara ett besked om att det är ett testmejl – men det är ändå ett historiskt ögonblick. Mejl har allt sedan dess varit det mest använda kommunikationssättet över internet. 2019 användes e-post av 97 procent av de svenska internetanvändarna enligt undersökningen Svenskarna och internet.

Hela mejlet:

SWE_Mail
Return-Path:
Date: Thu, 7 Apr 83 14:02:08 MET DST
From: mcvax!jim (Jim McKie)
To: enea!ber
Subject: Hello

You are now hooked to the mcvax. This is just a test. Reply, we will be calling you again soon!

Ignore any references to a machine called "yoorp", it is just a test. Mail should go to mcvax!….".

Regards, Jim McKie. (mcvax!jim).

Rent tekniskt har Björn tagit emot mejlet med en VAX 780 med operativsystemet BSD Unix, som är placerad hos programutvecklingsföretaget Enea Data AB i Täby. E-posten förmedlas med UUCP och X.25 (och inte via internetprotokollet TCP/IP, vilket gjort att vissa ifrågasätter om mejlet verkligen kan sägas vara det första via just "internet"). E-post har vid tidpunkten även tidigare skickats från Sverige, via KOM-systemet 1982, men via brygga (och även då med X.25-tekniken).

Björn Eriksen registrerar några år senare.se-domänen och sköter den fram till 1997. Han går bort 2005. Här kan du se en film där hans vänner och kollegor berättar om hans gärning:

Världens första mejl skickades drygt tio år tidigare

Världens första mejl skickas redan 1971 av Ray Tomlinson. Mejlet skickar han till sig själv, från en dator till en annan som står precis bredvid varandra.

false
-