.FILE 2G 3G 4G 5G
2017

Battle Royale-spelen tar över

100 spelare släpps ner med fallskärm över ett begränsat område. Sen handlar det om att hitta vapen och utrustning, samtidigt som man håller sig vid liv. Den som överlever längst och står kvar sist vinner matchen.

2017 kommer två onlinespel med liknande upplägg som får stor inverkan på spelvärlden. Playerunknown's Battlegrounds (förkortas PUBG) och Fortnite är båda exempel på så kallade Battle Royale-spel. De kombinerar utforskning och föremålsletande med överlevnad. Sista spelaren i livet vinner.

Inspirationen kommer från den japanska filmen Battle Royale från år 2000 där skolelever tvingas kämpa mot varandra i en krympande spelzon. Även filmen Hunger Games från 2012 har ett liknande tema och är en inspirationskälla.

PUBG dyker upp i en betaversion i mars 2017 och blir det mest populära spelet på plattformen Steam två år i rad. 2018 har det sålt i över 50 miljoner exemplar. Vinnaren av varje match hyllas med frasen "winner winner chicken dinner" vilket blir en slags slogan för spelet.

Inspirerade av PUBG släpper utvecklaren Epic Games senare samma år sin egen variant; Fortnite Battle Royale. Själva spelet är gratis, men spelarna kan istället lägga pengar på att köpa spelvalutan V-bucks. Den kan i sin tur användas för att utsmycka sin spelfigur med olika kosmetiska variationer – emblem, hattar och så kallade "skins". Fortnite blir snabbt en enorm framgång och får kulturell spridning, inte minst genom användningen av segerdansen flossa.

false
-