.FILE 2G 3G 4G 5G
2008

Googleägda Android har premiär – med svensk inblandning

It-entreprenören Andy Rubin har en vision om ett mobilt operativsystem med öppen källkod. Två år efter att han och kollegerna startat Android (som först bara ska fungera på kameror) bokar han in ett möte med Google för att undersöka intresset. Snart har Google köpt operativsystemet för 50 miljoner dollar.

HTC Dream

HTC Dream

Motorola, Samsung och Malmöformgivarna The Astonishing Tribe (som skapar gränssnittet) knyts till projektet som leds av Google i syfte att skapa en utmanare till då dominerande Apple och iOS.

Första telefonen utvecklad för Android är HTC Dream som släpps 22 oktober 2008. Det svenska bidraget hedras av Google genom att klockan i telefonen förses med ortnamnet Malmö. Därefter går utvecklingen snabbt, och nya versioner av operativsystemet, som fortsätter att ha öppen källkod, släpps regelbundet.

Nya Androidversioner får namn efter sötsaker

Alla får namn efter sötsaker och efterrätter – så som Cupkake och Lollipop. Succén har varit stor, kanske inte minst för att Android både är gratis och fritt att anpassa för mobiltillverkarna.

Första kvartalet 2015 hade Android 78 procent av marknaden för smarta telefoner. Men det var länge sen som operativsystemet bara riktade sig till mobilanvändare. Tv-apparater, klockor, bilstereos, kameror och surfplattor kan också förses med systemet.

false
-