.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

Alexander Bard spår nätets framtid i Nyhetsmorgon

"Informationsåldern är nästa steg i vår civilisation" säger Alexander Bard i Nyhetsmorgons morgonsoffa i ett inslag som egentligen bara berättar om vad internet är för något. "Man behöver inte ha böcker hemma, inte ens cd-rom", fortsätter han.

Tjugo år senare sitter han åter i morgonsoffan, nu med titeln internetfilosof, efter att ha skrivit en trilogi om nätets framtid ihop med journalisten Jan Söderqvist (Nätokraterna, Det globala imperiet och Kroppsmaskinerna) i vilka de lyfter fram nätverksmänniskorna "nätokraterna" som den nya överklassen. Här påpekas att nätet även för med sig negativa förändringar.

2015 kommenterar Alexander Bard profetian från 1995 med att internet blivit som ett stort monster som tagit över vår värld, men också att det speglar människan. "IS och Al Qaida är internetfenomen, men mediet i sig är neutralt", säger han.

Om internet år 2035 säger han att den digitala världen kommer att vara så pass omfattande att många kommer att föredra den framför verkligheten. Följaktligen blir spelmissbruksbehandling en framtidsbransch, spår Alexander Bard.

false
-